Groeicursus

Voor jou?

Deze cursus wil je helpen om samen met anderen in je worstelingen te zoeken naar contact met God. Je zit misschien al een tijdje niet zo goed in je vel. Of je hebt moeite met iets in je leven: verlies of teleurstellingen, een verslaving, worstelingen om keuzes te maken. God lijkt soms ver weg en mensen om je heen begrijpen het niet altijd zo goed.

Als je hierin iets herkent, kan deelname aan het traject ‘Op weg naar herstel’ wellicht een opening bieden.

In de cursus bespreken we met elkaar hindernissen die het lastig kunnen maken om in contact met God of mensen te blijven. Deze hindernissen kunnen het gevolg zijn van je psychische of lichamelijke situatie of persoonlijke ervaringen. Het traject helpt je om meer zelfinzicht en geestelijke ruimte te krijgen. Want we geloven dat er door Gods goedheid groei kan zijn in ons leven en dat we op weg zijn naar herstel.

Hoe ziet de cursus er uit?

In een vaste kleine groep van ga je onder leiding van ervaren groepsbegeleiders  vanuit de Bijbel en de hulp van Gods Geest meer ruimte zoeken.

In de bijeenkomsten staat iedere keer een ander groeithema centraal:  erkenning, geborgenheid, identiteit en overgave, inzicht en zelfonderzoek, verandering, openheid, harmonie en berouw, loslaten en veranderen en tenslotte: je een levenslange leerling weten. Elke les start met een korte Bijbelstudie, waarop je samen in gesprek gaat aan de hand van verwerkingsvragen. De avond eindigt in de groep met gebed.

In de weken tussen de bijeenkomsten oefen je zelf je op God te richten.

Zo wil de cursus je helpen Hem beter te leren kennen en te leren het van God te verwachten. Tijdens het traject ben je vrij te vertellen wat je kwijt wilt in een veilige, besloten omgeving.

Resultaten

Deelnemers noemen aan het einde van de cursus verschillende ontwikkelingen die ze hebben doorgemaakt. Zo worden genoemd: groei met en naar God; verdieping van relaties (met God, anderen en jezelf); ruimte in het omgaan met belemmeringen; mildheid en acceptatie naar en van anderen en jezelf; relativeren van schuldgevoel.

Vragen of aanmelding

Spreekt de cursus je  aan? Je kunt je aanmelden of meer informatie vragen via de mail: herstelcursus [at] gmail.com.

De cursus wordt georganiseerd vanuit de gemeente Groningen-Oost en de CGK Groningen. Je hoeft geen lid te zijn van één van de organiserende kerken om mee te doen. Als je nog vragen hebt,  kunnen we je ook in contact brengen met iemand die de cursus al heeft gedaan om te vragen ervaringen te horen.

Voor vragen kun je ook terecht bij:

Theresa Kleefsman

Mirjam Mulder

 

Ervaring van een deelnemer

Afgelopen jaar heb ik met nog meer mensen meegedaan aan de herstelcursus. Waarom ik mee ben gaan doen?

Je kunt zo vastzitten met vragen naar God waar je niet uitkomt. Waarom laat God dingen als bedrog, verslaving, geestelijke manipulatie gebeuren. Een relatie, een gezin dat erdoor kapot gaat. Wat wil God met ons? Gebeurtenissen als deze doen veel met je en dan komt er een tijd van verwerken. Met hulp van therapie kun je veel  bereiken. Toch ontbreekt er in mijn beleving dan nog het belangrijkste! Ik merkte bij mezelf dat de weg naar God van mij uit al lange tijd geblokkeerd was door boosheid naar Hem, en dat vond ik al heel lang heel erg. Ik miste Hem in mijn leven en ik miste het bidden tot Hem.

De tijd was gekomen om nu de volgende stap in herstel te zetten: meedoen met deze cursus. Ook al is de weg van mij naar God geblokkeerd, ik ga toch! Ik wil graag opening…..groeien …..op naar herstel.

Zo vond ik het heel fijn te merken dat je in een klein groepje nav de onderwerpen van de cursus heel open en persoonlijk je twijfels, je boosheid, je verdriet kunt vertellen aan elkaar. Ook als je moeite hebt om naar Hem te gaan kan dit juist een gelegenheid zijn om weer een opening naar Hem te vinden. Dit is iets waar ook in ons groepje ruimte voor was. Soms is het even op slot; het elkaar vertellen helpt je toch verder!

Persoonlijk heb ik mogen ervaren dat door het delen van je ervaringen binnen de groep mijn boosheid naar God is veranderd in acceptatie door overgave aan God en dat hij mij de weg wijst in zelfacceptatie. Hierdoor is deze boosheid, die een belemmering vormde tussen Hem en mij, verdwenen en is het loslaten van gebeurtenissen ontstaan, zodat herstel voelbaar is geworden in mijn leven.

God geeft ons elkaar! Deze cursus is een van de mogelijkheden die we van Hem krijgen om te groeien. Zo kunnen we samen op weg naar herstel.