Jaap van den Bos

1) Wanneer en waarom heb jij je verbonden met de Oosterkerk?

In oktober 2017 ben ik met mijn gezin vanuit Hengelo in Twente naar Groningen verhuisd. Na 7 jaren Hengelo was het mooi om weer terug te gaan naar de stad en de provincie waar mijn vrouw en ik vandaan komen. Met z’n vijven zijn we komen te wonen in een aarbevingbestendige nieuwbouwwoning op de voormalige voetbalvelden van FC Groningen, in de buurt van de kerk.
Wat mij aantrok (en nog steeds) in de Oosterkerk is de uitdaging van kerk zijn in een stad. In dorpen en middelgrote plaatsen zijn veel dingen vanzelfsprekend, is de traditie een sturende factor. In een grote stadskerk werkt dat heel anders. Kerk zijn en geloven is zeker in de stad niet meer vanzelfsprekend. Het mooie van de Oosterkerk vind ik dat ze loyaal is aan de gereformeerde traditie en tegelijk open voor de uitdaging van kerk-zijn vandaag.
Daarnaast vind ik het heerlijk om samen te werken met een collega en een jongerenwerker. Ik doe graag dingen alleen maar ook heel graag werk ik samen. Tot slot vind ik het een voorrecht in de prachtige stad Groningen te mogen wonen en werken.

2) Waarom ben je predikant geworden?

Ik ben predikant geworden vanuit een grote betrokkenheid bij de kerk. De kerk stond bij mij thuis in mijn jeugd met stip bovenaan. Er was veel dat aandacht verdiende in de kerk (het kerkelijke) en meerdere leeftijdsgenoten vonden het moeilijk een christelijke levensstijl er op na te houden (in mijn ogen dan). Graag wilde ik mij voor hen en de kerk inzetten. Terugkijkend vind ik dat ik vooral wilde bewaren en optimaliseren van dat wat er was.
Door de jaren heen is mijn motivatie ‘gegroeid’. Het kerkelijke vind ik minder belangrijk dan voorheen, en in mijn visie op levensstijl (ethiek) is veel meer ruimte gekomen voor diversiteit en dynamiek.
Terugkijkend vind ik mijn motivatie nu vooral een zoeken en ontdekken hoe we een gemeenschap van gelovigen kunnen zijn in de nabije toekomst. Een vraag die ik uitdagend vind en ook spannend. Uitdagend omdat er volgens mij heel veel verandert in betrokkenheid, commitment, context waarin we leven. Spannend omdat ik me afvraag of we flexibel genoeg zijn mee te bewegen met wat nodig is voor een geloofsgemeenschap vandaag.
Tegelijk vind ik het ook hoopvol omdat ik geloof dat de kerk niet onze beweging is maar Gods beweging in de tijd. En dat God heel veel creatieve ruimte aan ons toevertrouwt.
Het lag overigens niet voor de hand om predikant te worden. Ik deed Atheneum met de nadruk op economie. Maar uiteindelijk heb ik, via een tussenstap waarin ik Grieks en Latijn bijspijkerde, mijn doctoraal theologie gehaald met praktijkbevoegdheid voor het predikantschap.

3) Wat is het mooiste van je werk?

Het mooiste van mijn werk vind ik het voorbereiden en vooral ook leiden van kerkdiensten. De boodschap van de oude bijbel vertalen naar het leven van mensen vandaag is ingewikkeld en tegelijk ook erg mooi. De bijbel is zo ongelooflijk rijk dat er telkens nieuwe dingen uit naar voren komen die ik dan mag delen met de mensen.
Wat ik ook super mooi vind is een proces waar we nu in Groningen Oost mee gestart zijn om als kerk in de spiegel te kijken en vooruit te kijken naar hoe we kerk willen zijn in de toekomst.
Daarnaast geniet ik van mooie gesprekken met mensen in allerlei fasen van hun leven. Een coachende bemoedigende stijl van pastoraat ligt mij goed.
En ik vind gesprekken met niet of anders gelovige mensen enorm inspirerend.

4) Is er vrije tijd en wat doe je dan het liefst?

Op dit moment heb ik nog redelijk veel vrije tijd. Dat komt omdat ik een deeltijdbaan heb in Groningen Oost van 80%. Dat betekent dat ik 36 uur werk voor de Oosterkerk. In het bewaken daarvan ben ik redelijk streng. Dat moet ook wel omdat ik wat initiatieven aan het ontwikkelen en uitrollen ben. Zo begeleid ik preeklezers en maak ik diensten panklaar voor ‘digitaal voorgaan’. Zie mijn website www.vrij-spreken.com.
Verder ben ik met m’n twee rechterhanden een a-typische dominee. Ik houd van klussen en bijvoorbeeld zelf meubels maken. Verder houd ik van fotograferen, wandelen, tennissen en lezen. Mijn vrouw Annemarie (die werkt bij boekhandel Riemer) en ik kijken graag naar Britse en Scandinavische detectives.
De ruimte die er nu in mijn agenda zit gebruik ik ook graag voor onze kinderen, Gijs, Toos en Loes. Zij zitten op de basisschool en het voortgezet onderwijs.