Jan Willem Roosenbrand

1) Wanneer en waarom heb jij je verbonden met de Oosterkerk?

In 1997 was ik vijf jaar dominee in Putten, in een overzichtelijke dorpsgemeente. Ik was er wat op uitgekeken, er gebeurde niet zo veel. Toen werd er vanuit Groningen een beroep op me gedaan om hier dominee te worden. Ik had er meteen zin in: het wonen in een stad bevalt me beter dan wonen in een dorp. (Ik ben van 1980-1983 dominee geweest in Deventer, en van 1983 tot 1992 was ik dominee voor Hindoestanen en Pakistanen in Rotterdam.) In een stadskerk is altijd veel te beleven. Wat me aansprak in de Oosterkerk was de ruimte die daar heerst om samen te ontdekken hoe je in een traditioneel kerkgenootschap toch eigentijds kerk kunt zijn. Zo ben ik vanaf 1997 met veel plezier dominee van de Oosterkerk.

2) Waarom ben je predikant geworden?

Toen ik een jaar of zestien was, moest ik kiezen tussen gymnasium alpha of bèta. Ik heb toen geaarzeld: zou ik een technische opleiding gaan doen (in Delft bijvoorbeeld) of een theologische opleiding. De keus viel toen op theologie met de bedoeling om dominee te worden. Ik was altijd al een serieus ventje. Het leek me mooi om in het werk als dominee met God en mensen bezig te zijn.

3) Wat is het mooiste van je werk?

Ik vind het mooiste in mijn werk de afwisseling. Geen week is gelijk. Er komt van alles op me af. Mensen opzoeken en met ze praten over vaak heel wezenlijk dingen in hun leven: hoe ga je om met tegenslagen, waar is God in je dagelijkse leven? In een grote kerk als de Oosterkerk met veel werkgroepen en talloze vrijwilligers die overal in meedenken en meedoen, is er bijzonder veel overleg nodig. Ik houd van vergaderingen waar je samen plannen kunt maken. Ik kan mijn eigen tijd indelen. Dit werk past heel goed bij me: ik ga graag mijn eigen gang en houd er tegelijk van om te netwerken en om de boel bij elkaar te houden. Ik mag graag preken maken en houden of beter gezegd een kerkdienst voorbereiden en daar leiding aan geven.

4) Is er vrije tijd en wat doe je dan het liefst?

In het begin van mijn tijd in Groningen was ik zo druk als een klein baasje en had ik nooit vrij. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds was ik aan het werk, behalve een groot deel van de zaterdag. Vanuit de kerkenraad kreeg ik na een paar jaar het dringende advies om meer vrije tijd in te plannen, voor mezelf en ons gezin (ik ben gelukkig getrouwd en we hebben zeven kinderen en twee kleinkinderen). Vanaf toen hield ik een dag in de week vrij. Dat bevalt me prima. In mijn vrije tijd teken en schilder ik graag, ik ben ook bestuurslid van de bewonersvereniging in mijn woonwijk. Ik klus wat in en rond het huis of ik ga met mijn vrouw op bezoek bij kinderen en vrienden.