Rinze IJbema

1) Wanneer en waarom heb jij je verbonden aan de Oosterkerk?

In 2011 wilde ik met mijn gezin na een aantal jaren Canada weer terug naar Nederland. In Groningen-Oost was een vacature voor predikant, en na een zo goed mogelijke kennismaking (een beetje belemmerd door de lange afstand) ben ik gekomen. Ik ben zelf toevallig afkomstig uit de buurt van Groningen (ik ben in 1969 geboren in Noordhorn), en ik ben in de jaren ’80 ook in de Stad naar school gegaan (het Gomarus College). Belangrijker in mijn CV is dat ik al eerder in een stad heb gewerkt. Dat was in Den Haag, in een kleinere kerk dan de Oosterkerk, maar je kwam er dezelfde mooie en spannende dingen tegen als hier. Ik had ook veel zin om ergens met een collega te kunnen samenwerken, en ik ben blij dat ik nu met Jan Willem Roosenbrand werk.

2) Waarom ben je predikant geworden?

Oké, dat sprak niet helemaal vanzelf. Ik was wel vol overtuiging de predikantenopleiding in Kampen begonnen, maar onderweg wist ik niet helemaal zeker of mijn talenten en de eisen van dit werk helemaal matchten. Ik ben toch dominee geworden – en het is alleen maar mooier werk geworden. De moraal van het verhaal: gewoon doen, ontdekken waar je goed in bent, en bijleren waar je niet goed in bent, of dat aan anderen overlaten.

3) Wat is het mooiste van je werk?

Ik geloof dat je verhouding met God het meest essentieel is in je leven. Ik geloof ook dat iedereen in z’n leven de kansen krijgt om steeds dichter bij God te komen. Het boeit me om te zien hoe al die verschillende mensen daarmee bezig zijn. Ik leer daar zelf heel veel van, en ik geef dat graag door aan anderen.

Wat me ook interesseert is hoe wij als gelovigen en als kerken onze weg vinden in de wereld van vandaag. Wat je ziet is dat we eigenlijk steeds een beetje meehobbelen met de rest van de maatschappij, met ongeveer één generatie vertraging. Het lijkt me geweldig als we voorop zouden kunnen lopen. Het moet kunnen, want wij weten waarnaar de wereld op weg is. In elk geval vind ik daarover nadenken een heel mooi aspect van mijn werk.

4) Is er vrije tijd en wat doe je dan het liefst?

Dominees hebben 13 vrije zondagen per jaar! Ik vind dat te veel, zeker als je met z’n tweeën in een gemeente staat. Ik zeil heel graag, zo graag dat m’n gezin het soms moe is. Maar goed, als je nog ergens een voordelig tweedehands schouwtje te koop weet, of een puntertje ofzo… Verder wandel ik graag met een vriend of met vrienden en, laten we vooral eerlijk blijven, ik mag graag een avondje buizen.