Herdenkingsconcerten 2018

28apr2018
Tijd: 21:30 - 23:00
Locatie: Diverse locates

Eerst Herdenken, dan Vrijheid vieren. Nu 2018 door het Nationaal Comité 4 en 5 mei tot Het Jaar van het Verzet is benoemd, willen wij aandacht besteden aan gevallen verzetshelden. Voorafgaand aan de optredens zullen een of meerdere personen deze helden een gezicht geven. Want een mens is pas vergeten, als wij de naam niet meer weten.

  • 28 april in Smilde
  • 29 april in Zuidlaren
  • 1 mei in Leeuwarden
  • 3 mei in Coevorden
  • 4 mei, aansluitend aan de (plaatselijke) Dodenherdenking in Hoogeveen.

www.nederlandsebachacademie.nl
info@nederlandsebachacademie.nl

Uitgevoerd door Concert Koor- en Orkest Drenthe en o.l.v. Hoite Pruiksma.

REQUIEM VAN DURUFLÉ
Ter ondersteuning van het herdenken is er dit jaar voor gekozen om het Requiem van Maurice Duruflé ten gehore te brengen. Maurice Duruflé (1902 – 1975) was naast componist ook organist en begon als leerling van Paul Dukas (1865-1935) en Louis Vierne (1870-1937).

Het Requiem (1947), net na de WOII voltooid, is een bewerking van orgelstukken uit een suite die de componist baseerde op de melodieën uit de gregoriaanse dodenmis.

Er bestaan drie versies van dit Requiem: één voor koor, solisten en orgel, een versie voor koor, solisten en groot symfonie orkest en een derde versie voor koor, solisten en kamerorkest met orgel uit 1961. Deze intieme, ingetogen maar ook expressieve versie wordt uitgevoerd.

Dit Requiem is troostrijk en straalt berusting en vertrouwen uit. Het besef dat het leven eindig is, een cyclus van generatie op generatie wordt zo benadrukt.

Erwin Wiersinga speelt als eerste het Prelude uit Suite Opus 5, eveneens van Maurice Duruflé. Na het Requiem speelt hij Litanies, een stuk van Jehan Alain (1911-1940). Hij overleed in dienst van het Franse leger.